Tűzvédelmi szakvizsga

A tűzvédelmi szakvizsga és szaktanfolyam megszűnt.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

HATÓSÁGI JELLEGŰ KÉPZÉS

Tűzvédelmi szakvizsga

A „45/2011. (XII.07.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól” mellékletében meghatározza, hogy az említett foglalkozási ágakban, munkakörökben csak tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy foglalkoztatható. Továbbá, szakvizsgával kell rendelkeznie annak a személynek is, aki a meghatározott tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja. Az arra kötelezetteknek 5 évente tűzvédelmi szakvizsgát kell tenni és amennyiben ellenőrzés során nem rendelkezik a munkavállaló érvényes tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal, a Katasztrófavédelem 50.000 – 500.000 Ft-os tűzvédelmi bírságot szab ki.

Jelenleg az alábbi szakvizsgák lebonyolítását vállaljuk:

 • Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők. (1. foglalkozási ág és munkakör)
 • A robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű   tárolását, vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari, vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők. (2. foglalkozási ág és munkakör)
 • Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők. (3. foglalkozási ág és munkakör) 

A fenti foglalkozási ágak és munkakörök esetében (1., 2. és 3. foglalkozási ág és munkakör esetében) nincs előképzettségre vonatkozó követelmény.

 • Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők. (4. foglalkozási ág és munkakör)
 • Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. (5. foglalkozási ág és munkakör)
 • Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. (8. foglalkozási ág és munkakör)
 • Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. (9. foglalkozási ág és munkakör)
 • Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők. (12. foglalkozási ág és munkakör)
 • Beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők. (13. foglalkozási ág és munkakör)
 • Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők. (14. foglalkozási ág és munkakör)
 • Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők. (15. foglalkozási ág és munkakör)
 • Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők. (16. foglalkozási ág és munkakör)


Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (
4. foglalkozási ág), tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők (12. foglalkozási ág), beépített hő- és füstelvezető rendszerek telepítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (13. foglalkozási ág), tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők (15. foglalkozási ág) és tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők (16. foglalkozási ág) esetében legalább az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő műszaki vagy építőipari vagy tűzvédelmi eszköz- és rendszerszerelő, karbantartó szakképesítés vagy érettségi.


Oktatóink
több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, folyamatosan képezik magukat, így a lehető legmagasabb színvonalú oktatás biztosított naprakész tudás átadásával. 

Az elektronikusan (e-mailben) előre megküldött oktatási anyagunk a hatályos törzsanyag alapján kerül összeállításra. 

Az oktatás és a vizsga egy napon van. Több foglalkozási ág és munkakör szaktanfolyama és szakvizsgája is elvégezhető egy alkalom során. A néhány órás felkészítő tanfolyamot rögtön követi az írásbeli vizsga, melynek során foglalkozási áganként egy-egy tesztlapot kell kitölteni. 

Az ország egész területén lehetőség van a tűzvédelmi szakvizsga megrendezésére. Igény esetén (külön árajánlat alapján) telephelyre kihelyezett szakvizsgát is tudunk biztosítani.

A tanfolyam és a vizsga díja: bruttó 15.000 Ft/foglalkozási ág és munkakör. A tanfolyam és vizsga díja tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás teljes költségét, a sikeres felkészüléshez biztosított naprakész oktatási anyagot és vizsga díját.

A tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvány a kiállítástól 5 évig lesz érvényes.

2020 szeptember 1-től a tűzvédelmi szakvizsga szervezése a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) szerint felnőttképzési tevékenységnek minősül, amely tevékenység a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerint bejelentés alapján végezhető. Nyilvántartási számunk: B/2020/004293.